Kaninblogg

7. jun, 2021

Ska man ha en eller två kaniner? Vilket kön? Vilka går att ha ihop?

Alla uppfödare säger inte alltid lika om detta men jag tänkte att jag ska blogga om detta ämne de kommande inläggen. De rekommendationer jag ger är de som jag vet är bäst och säkrast för djuren genom att jag har läst på och skaffat mig erfarenhet genom åren.

Om syftet är att ha kaniner som sällskap kan man ha en men också två.

Det du ska tänka på om man bara ska ha en är att du behöver socialisera med den varje dag och ge kaninen tid. Det jag ändå står för mest är att man skaffar sig två. Dock behöver man inte stressa fram med det. Det går utmärkt att börja med en hane, kastrera honom i lugn och ro för att sedan nästa år skaffa en ung hona som sällskap. Eller skaffar man två honor direkt. 

Jag personligen tycker det är synd att missa att skaffa en hane om syftet är till familjens kelkanin. Oftast blir de väldigt trevliga, mysiga och sociala. Jag har genom åren haft massa honor som också visat de sidorna men det slår sällan fel med en lite hane. 

Jag har uppfödning och har de flesta av kaninerna i var sin bostad. Skillnaden är att jag inte kan slå ihop dem hur som helst då jag behöver ha space mellan dem när jag avlar och ställer ut. Vissa honor bor ihop dock. Min lösning för att de ska socialisera sig är att de får ses mellan hagarna när de är ute. då får man placera varannan hona och varannan hane för att det ska bli en fin balans och härlig stämning. 

Nästa inlägg handlar om vilka kön som man kan ha ihop. 

27. apr, 2021

Våren är så där perfekt nu då det fortfarande inte är sommar och träden är i startskott till att slå ut. Allt framför oss!

fem veckor gammla skuttar P-kullen runt som aldrig förr och har blivit mästare på att äta hö. Jätte fina och goa små bebisar. För ett par dagar sen fick Olivia en kull tillsammans med en jättefin madagaskarhane vid namn Winston. 

Lövhagas Pelle från Tirils kull ska stanna och jag hoppas på en hona från Olivias små med, men ännu är det mycket tidigt att se. 

Mera kullar väntar under våren och sommaren. Hoppas på en redan i helgen. I den vitörade aveln går det trögt för tillfället då honan gick tom. Nya försök väntar. 

På bilden 4 små Madagaskarbebisar en dag gammla.

25. mar, 2021

Den är här nu P-kullen!

Tiril och Dante har fått 4 ungar. De första dagarna har gått bra. Tiril matar bra och de är pigga. 

Tyvärr blev det ingen kull mellan Olivia (Zobelsiames blå) och Winston (Madagaskar).

Ett nytt lyckat försök till ungar har ägt rum. Nu är det bara vänta och se om en månad.

Min vitörade avel har jag också startat för i år och hoppas på ungar där med om en månad. 

10. jan, 2021

Snön har kommit och kaninerna gillar att springa i den en stund när jag rastar dem. 

Jag har inte börjat avelsäsongen riktigt än. Hoppas på att det kommit nya kullar i slutet av mars. Börjar då med de äldre honorna jag har, Tiril och Olivia. Se --> Kullregister/planer om du vill läsa mera.

Igår kom Lövhagas Myse fram till Öland där han nu ska bo på Törnbottens kaniner. 

Har även tingat en hona som ska var i den vitörade aveln. Hon heter Ivy, är viltblå och kommer från Alrunans kaninuppfödning. Bakom sig i leden bär hon viltgrå, svart och även chinchilla. Det ska bli jättekul att hon ska komma hit!

Allt för denna gång. Hej då!

 På bilden: Ivy

1. jan, 2021

Hej och god fortsättning på det nya året!

Kaninåret 2020 levererade och gav Lövhagas Ovala ( zobelsiames blå hona) och Lövhagas Nilsson (vitörad viltgrå hane) som ska stanna för vidare avel. 

Kollade på kullplanering inför våren 2021. Den är inte klar än och kommer lägga till fler kullarplaneringar med tiden. Man kan läsa planeringen under fliken Kullregister/planer här på sidan.

Min underbara Lövhagas Myse kommer flytta till Törnbottens kaniner, Öland. Så kul att det kommer fortsättas avla på denna lille pigga, nyfikna, fina och roliga kanin. Letar fortfarande ett nytt hem åt Fredriksson. Ingen brådska då det får ta den tid som behövs för goa Fredriksson som är värd ett gott hem. 

Ligger lite lågt just nu med att ta in nya kaniner då vi ska börja drömmen till våren,  ett kaninstall. Får se hur det går med det.