Kaninblogg

7. jan, 2022

Det har varit en höst som både gått fort och varit intensiv. Hade en vision om att blogga mera, MEN det är absolut inte försent än. Kommer fortsätta med mina temainlägg så fort tiden blir mer generös.  

Kaninerna har flyttat in i vårt nybyggda stall. De stortrivs i sina större burar och det känns skönt att de är mer skyddade mot vind och rovdjur. Har sett räv här och varg har sprungit i trakten med. 

I slutet av januari börjar parningsförsök till nya kullar. En vitörad kull och en zobelsiames kull är i tankarna. Ni kan se planering på Kullregister/planer. Hör av er om det finns intresse så har jag med er i beräkningarna. 

God fortsättning på det nya året! Hoppas på fina möten! 

8. jul, 2021

Kastrerad hane och hona

Om syftet är att kaninerna ska fungera som familjekaniner och man bestämmer sig för att de ska vara två rekommenderar jag att ha en kastrerad hane och en hona ihop. Det är den kombon jag erfar blir den mest kärvänliga vänskapen. Det går ypperligt att börja skaffa sin hane, kastrera honom i lugn och ro för att nästa år kunna köpa till en unghona. Om man skaffar de båda samtidigt måste man ha i åtanke att de får varsin bur att leva i tills hanen är kastrerad. De ska säras på senast vid 12 veckors ålder då hanen inte är kastrerad. Det finns inget annat alternativ.

Vanligtvis säger veterinären att de kastreras vid 6 månaders ålder och läketid på det cirka 2 månader. Så det tar en tid innan de kan börja leva ihop.

 

Hona och hona

Hona och hona fungerar i de flesta fall. Det bästa är att ta två syskonhonor som får fortsätta att leva ihop under sin livstid. Man kan ta från två olika kullar och så är det bästa att sätta ihop dem när de lämnat mamman och fortfarande är små.  Var med på att det kan bli gnabb mellan dem mer när de blir könsmogna och man kan vara tvungen att dela på dem. Detta kan bli hur bra som helst men kan även bli att ena honan blir dominant och tar för sig mer.

 

Flera honor med en kastrerad hane

Om man har gott om plats, så kan man ha kaniner i grupp. Kaniner är inte flockdjur utan kolonidjur. De vill ha sällskap men också en egen plats. Du kan ha många honor ihop men tänk då på att det inte bara är att sätta ihop hur som helst. Observera och granska vid hopsättning. Om det blir slagsmål där inte bara pälstussar flyger utan det går hårdare till så ska man plocka bort den bråkiga kaninen till en annan bur. Det går bra att ha EN kastrerad hane till denna grupp.

 

Varför inte hane och hane?

Hanar är rivaler. En ska vinna och en ska försvinna. Så är det i naturen. När de bråkar så strävar de efter att kastrera varandra. Det är inte precis det mest trevligaste sättet att ta kål på någon. Även tamkaniner har detta beteende. Det spelar ingen roll om det är kulllsyskon och kastrerade. Jag kan ALDRIG garantera att detta inte skulle kunna ske. Jag säljer eller rekommenderar därför ALDRIG att sätta ihop två hanar vare sig om de är kastrerade eller inte.

 

Okastrerad hane

En hane som inte är kastrerad ska leva ensam. Om hanen ingår i en uppfödning kan han socialisera med honor mellan galler för att få kaninkontakt.

Ha aldrig en okastrerad hane ihop med en hona. Det är mycket oansvarigt att bara sätta ihop kaniner för att det skulle vara kul. Om man ska avla ska det vara förberett och påläst. Man ska ha ett mål och syfte kring varför man ska ta en kull. Allt ska vara under ordnade former.

För honan skulle det också vara mycket plågsamt att leva med en okastrerad hane då han inte låter henne vara ifred och hon är instängd med honom. Om de också skulle vara kullsyskon är det sannolikt att en kull skulle få defekter och pinas av det. Mycket olyckligt!  Jag uppmanar att detta är något som EJ får ske. Alla måste ta ansvar som kaninägare kring detta.

Nästa avsnitt jag lägger ut handlar om när man ska sätta ihop två eller flera kaniner…

7. jun, 2021

Ska man ha en eller två kaniner? Vilket kön? Vilka går att ha ihop?

Alla uppfödare säger inte alltid lika om detta men jag tänkte att jag ska blogga om detta ämne de kommande inläggen. De rekommendationer jag ger är de som jag vet är bäst och säkrast för djuren genom att jag har läst på och skaffat mig erfarenhet genom åren.

Om syftet är att ha kaniner som sällskap kan man ha en men också två.

Det du ska tänka på om man bara ska ha en är att du behöver socialisera med den varje dag och ge kaninen tid. Det jag ändå står för mest är att man skaffar sig två. Dock behöver man inte stressa fram med det. Det går utmärkt att börja med en hane, kastrera honom i lugn och ro för att sedan nästa år skaffa en ung hona som sällskap. Eller skaffar man två honor direkt. 

Jag personligen tycker det är synd att missa att skaffa en hane om syftet är till familjens kelkanin. Oftast blir de väldigt trevliga, mysiga och sociala. Jag har genom åren haft massa honor som också visat de sidorna men det slår sällan fel med en lite hane. 

Jag har uppfödning och har de flesta av kaninerna i var sin bostad. Skillnaden är att jag inte kan slå ihop dem hur som helst då jag behöver ha space mellan dem när jag avlar och ställer ut. Vissa honor bor ihop dock. Min lösning för att de ska socialisera sig är att de får ses mellan hagarna när de är ute. då får man placera varannan hona och varannan hane för att det ska bli en fin balans och härlig stämning. 

Nästa inlägg handlar om vilka kön som man kan ha ihop. 

27. apr, 2021

Våren är så där perfekt nu då det fortfarande inte är sommar och träden är i startskott till att slå ut. Allt framför oss!

fem veckor gammla skuttar P-kullen runt som aldrig förr och har blivit mästare på att äta hö. Jätte fina och goa små bebisar. För ett par dagar sen fick Olivia en kull tillsammans med en jättefin madagaskarhane vid namn Winston. 

Lövhagas Pelle från Tirils kull ska stanna och jag hoppas på en hona från Olivias små med, men ännu är det mycket tidigt att se. 

Mera kullar väntar under våren och sommaren. Hoppas på en redan i helgen. I den vitörade aveln går det trögt för tillfället då honan gick tom. Nya försök väntar. 

På bilden 4 små Madagaskarbebisar en dag gammla.

25. mar, 2021

Den är här nu P-kullen!

Tiril och Dante har fått 4 ungar. De första dagarna har gått bra. Tiril matar bra och de är pigga. 

Tyvärr blev det ingen kull mellan Olivia (Zobelsiames blå) och Winston (Madagaskar).

Ett nytt lyckat försök till ungar har ägt rum. Nu är det bara vänta och se om en månad.

Min vitörade avel har jag också startat för i år och hoppas på ungar där med om en månad.